torsdag 13 augusti 2009

Statistik

Om någon mer än jag är intresserad så kommer här lite statistik från fåren. En av fördelarna med Elitlamms program är att man lätt kan plocka fram siffror. Tycker att Kap-programmet som vi använder till Limousinerna har en hel del att lära av Elitlamm.

Förra säsongen hade vi 48 tackor. Från dessa fick vi 70 lamm vilket blir 1,46 lamm/tacka. (Genomsnittet bland besättningar som är med i Elitlamm är 1,85) så där har vi lite mer att jobba på. Hoppas att teaserbaggen Bäängt ska förbättra resultatet.

94% lamm blev uppfödda, genomsnittet hos Elitlamms övriga besättningar är 92%, så där ligger vi ju över men allt kan ju bli bättre.

Vi hade 1% dödfödda lamm jämfört med Elitlamms ö.bes. som ligger på 3 % så det blev ju också bra.

Sååå summan av förra lammsäsongen blev ju rätt bra ändå, fastän det känns hårt när något lamm dör. Bäängt ska nu se till att tackorna kommer i brunst första gången ( då de brukar släppa ett ägg) och sen när vi släpper dem till de andra baggarna så ska de brunsta 2:a ggn och då släppa 2 eller flera ägg....Allt enligt andra uppfödare och experter vi pratat med. Ska bli intressant att se om det ger ngt resultat dvs fler lamm /tacka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar