tisdag 1 januari 2013

Gott Nytt År 2013!

Då var det ett nytt år. Vi önskar våra bloggläsare ett Gott Nytt År och en bra fortsättning av året 2013! Jag tänkte sammanfatta året som gått. Det känns som om tiden går fort och att det inte var så länge sedan det var januari 2012. Men om man tänker efter på allt som hänt så blir det en del.
Utbyggnaden av vårt stall som vi startade 2011 fortsatte 2012. Det tar tid att bygga och sen är det ju mycket annat som händer och som ska göras under tiden.
Det gick bra för våra två tjurkalvar på Gunnarp förra året. De kom båda med på auktionen. Dessvärre gick det inte så bra för den tjur som blev såld till Oderup Limousin . Tjuren fick benproblem och slaktades. Tjuren som köptes av Hästäng Limousin fungerar det bra för och vi hoppas att det blir fina kalvar efter honom.

Viggo, vår fina tjur från Svälte Limousin såldes till Duderö Limousin. Får hoppas att han får flera säsonger. Förutom auktionstjurarna och Viggo så har vi sålt 9 st avelstjurar. Två st kvigor blev också sålda på kvigauktionen i Värnamo. Där köpte vi en kviga, Lina av Åbrånet.

Antalet får stiger igen. Efterfrågan på lammkött ökar hela tiden och denna vinter behöver inte kvigorna platsen i gamla stallen. Jag kommer också att vara mer ute och jobba detta år. Vår lilla Jonna börjar bli stor och fyller 3 till sommaren.

De sista almarna blev nersågade och nu börjar planeringen av hur vi vill att det ska se ut framöver.

Vårbruket blev färdigt sent. Inte förrän i Maj var det färdigsått. Den första grässkörden fick bra värden, den andra grässkörden blev torr och den tredje fick lite för mycket regn på sig. Det har varit ett krångligt år med tanke på vädret.

Det blev tid för lite semester också. Innan midsommar åkte vi till Stockholm och hade några fina dagar där. Roligt att visa barnen vår huvudstad och allt fint som finns där.

Då det var dags för skörd så började det bra. Den gamle tröskan tuffade på men åter igen kom det regn emellan. Tröskan gick sönder men vi ger den en chans till. Till det sista som var kvar att tröska fick vi hyra in tröska till.
Det mesta av halmen fick vi in. Tyvärr fick vi lämna det sista.

I slutet på september fick vår familj stor sorg. Kalles pappa Sven-Åke dog hastigt och livet blev inte som det varit. Vi tänker ofta på honom och håller hans minne levande. Igår när vi sköt upp raketer så skickade Ellen många hälsningar till farfar. För om man är i himlen så måste det vara fint på nyårsafton. De är härliga, barnen.

Så i november blev då äntligen utbyggnaden färdig. Iallafall den delen där boxarna är. Behandlings/kalvningsboxarna är kvar att byggas men det ska snart göras.

Nu i december fick jag den stora äran att ta emot en gåva från Ann-Mari Hermelins minnesfond. Sedan 1957 delas den ut varje år den 21 december på Ann-Mari's födelsedag och jag är mycket glad för att få tagit emot denna.

Sen blev det jul. Kalvningarna som började november fortsätter. I dagsläget har vi 27 kalvar, så det är några kvar. 2013 ska namnen börja på I och J. Förra året fick jag en lista från min svärfar Sven-Åke med förslag på namn på H. Får se om jag/ vi har tillräcklig fantasi i år.
Under byggtiden har vi haft mycket hjälp av Sabine och Simon. Det är också skönt att ha släkt och vänner som ställer upp för oss.

Så ännu en gång Gott Nytt År!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar